Laatste Nieuws

Winnaars van de grote spaarvarken-actie

 

Als een echte burgemeester zitten de 10-jarige Jasper en de 8-jarige Jenish in de raadszaal van Rijswijk. Zelfs de microfoon is ingeschakeld en hun beeltenis wordt getoond op de beeldschermen. Zo klaar voor de raadsvergadering. Dat alles paste bij de ontvangst die zij woensdagmiddag kregen van wethouder Larissa Bentvelzen. Jasper en Jenish zijn immers de winnaars van de grote spaarvarken-actie tijdens de Week van het Geld.

 

In het begin zijn ze een beetje stil, maar al snel komt de bravoure boven en hebben ze het grootste woord. Dit vinden ze toch wel wat. Iedereen die naar hen luistert. Tijdens de Week van het Geld (28 maart tot en met 1 april) deden zij als leerling op één van de 17 Rijswijkse basisscholen mee aan de knutselopdracht. 

Winnaars van de grote spaarvarken-actie

Zij maakten van een bouwplaat een geldkistje en kleurden dat in fraaie kleuren. De geldkistjes van Jasper en Jenish wonnen de eerste en de tweede prijs. Goed voor een eerste prijs – het zakgeldspel – en de tweede prijs – een cadeaubon, uitgereikt door wethouder Larissa Bentvelzen.

Jong geleerd………

Veel onderzoeken tonen aan dat wanneer kinderen jong vertrouwd worden gemaakt met alle aspecten van geld, zij later minder snel in de financiële problemen raken. Larissa Bentvelzen: “Leren omgaan met geld is erg belangrijk. Geldzorgen kunnen grote gevolgen hebben op je leven, terwijl ze vaak voorkomen kunnen worden”. Dat is ook de reden dat zij zich elk jaar inzet voor de ‘geldlessen’ op de scholen zodat ze goed met geld leren omgaan..

Is oud gedaan…

Omgaan met geld gaat om meer dan rekenen met euro’s. Wat doe je, als al je vriendjes hun zakgeld uitgeven aan snoep, maar jij wilt eigenlijk sparen voor iets groters? Of als je graag iets wilt kopen, maar je hebt niet genoeg geld? Door van jongs af aan te oefenen met sparen, plannen en keuzes maken leren kinderen vaardigheden die op latere leeftijd hard nodig zijn. Besteed daarom al op jonge leeftijd aandacht aan omgaan met geld. Immers, jong geleerd is oud gedaan.

Geldjes

Larissa vertelde Jasper en Jenish dat ze vroeger ook leerde om te sparen. Haar zoontje van twee en half jaar weet ook al een beetje wat geld is. “Hij noemt centjes nu geldjes”. De jongens begrijpen deze woordenverwisseling best. “Je geld bestaat toch uit centjes,” leggen ze de wethouder uit !!

 

Foto: Jenish (l) en Jasper samen met de wethouder in de raadzaal op de plek van de burgemeester
Terug
vrijdag 27 mei 2022 08:28:57 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob