Laatste Nieuws

‘Kamers met aandacht’ gezocht voor jongeren

 

De gemeente Rijswijk introduceert 'Kamers met Aandacht'; een nieuwe woonoplossing voor jongeren van 18 tot 23 jaar die een zorgorganisatie verlaten en niet thuis, maar ook niet helemaal zelfstandig kunnen wonen. De gemeente zoekt samen met zorgaanbieders kamers in de particuliere sector.

 

Larissa Bentvelzen (wethouder Sociaal Domein): “Jongeren willen ook graag op eigen benen staan. Maar soms is alleen wonen net een te grote stap. Kamers met Aandacht koppelt jongeren aan mensen die een kamer over hebben. Iedereen kan een kamer met aandacht aanbieden en iedere woonruimte kan een Kamer met Aandacht worden. Zoals een zolderkamer bij een gezin, een kamer bij een alleenstaande of bij een ouder echtpaar. Ik hoop dat we in Rijswijk jongeren ook deze kans kunnen bieden. Zo kunnen ze een eigen leven opbouwen en aan hun toekomst werken.”

 

‘Kamers met aandacht’ gezocht voor jongeren

Persoonlijke aandacht

Voorwaarde is dat de kamer minimaal één jaar wordt verhuurd en dat de huurprijs niet hoger is dan het bedrag geadviseerd door de landelijke huurcommissie.

De jongeren krijgen begeleiding van een hulpverlener. En met een beetje persoonlijke aandacht bouwen ze een eigen netwerk op om op terug te vallen. Totdat ze uiteindelijk helemaal op eigen benen kunnen staan. Deze persoonlijke aandacht kunnen verhuurders geven, maar ook huisgenoten.

“Voor onze jeugdige cliënten is Kamers met Aandacht een prachtige mogelijkheid om op zichzelf te gaan wonen met informele steun van iemand in de buurt. Een mooie tussenstap tussen beschermd wonen in een grotere groep en volledig zelfstandig wonen in je eentje. Dat geeft vertrouwen. Onze herstelondersteuners blijven natuurlijk wekelijks begeleiding bieden, maar zijn toch meer op afstand. Vergelijk het met ‘uit huis gaan’ en bij iemand intrekken, waarbij je naast je huisgenoot altijd terug kan vallen op je ouders of begeleiders”, vertelt Sjoerd Greefhorst, manager bedrijfsvoering bij Stichting Anton Constandse.

Zorgvuldige match 

De verhuurders en jongeren worden zorgvuldig gematcht. Verhuurders bepalen zelf hoeveel ‘aandacht’ zij bieden en op welke manier. De jongeren betalen de maandelijkse huur, hebben een dagbesteding en geen problematiek die het dagelijks functioneren in de weg staat.

Mensen die een kamer vrij hebben en andere geïnteresseerden kunnen voor meer informatie kijken op www.kamersmetaandacht.nl(externe link) of contact opnemen met Touria Asahad (Coördinator Rijswijk): Touria@kamersmetaandacht.nl(link stuurt een e-mail), telefoonnummer 06 18 76 49 38.
Terug
vrijdag 17 september 2021 08:23:34 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob