Laatste Nieuws

Mondkapje verplicht vanaf 1 december 2020

 

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het dragen van een mondkapje in onder andere winkels, musea, restaurants, theaters en gemeentehuizen vanaf 1 december 2020 verplicht. Ook in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool) moeten mensen dan een mondkapje gaan dragen. Voor contactberoepen geldt de regel zowel voor de klant als de professional, zoals de kapper of de rij-instructeur. In het openbaar vervoer was een mondkapje al verplicht, maar voortaan is dit ook het geval in stations en bij bus- en tramhaltes. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro. In dit bericht leest u meer informatie over de mondkapjesplicht.

Mondkapje verplicht vanaf 1 december 2020

Publieke binnenruimten, stationsgebouwen en luchthavens

Gevolgen voor de gemeentelijke dienstverlening

Bezoekers en medewerkers zijn verplicht om een mondkapje te dragen in de publiek toegankelijke binnenruimten van de gemeente Rijswijk: het stadhuis, Werkgeversservicepunt (WSP), Financieel Servicepunt (FSP) en Centrum Jeugd en Gezin (CJG). Dit geldt zowel voor de entrees, de ruimtes bij receptie, publiekshallen bij balies, liften en trappenhuizen. Uitgangpunt hierbij is dat bezoekers en medewerkers zelf een mondkapje verzorgen. De medewerkers van de balies en receptie worden beschermd door veiligheidsschermen. Zij hoeven daarom geen mondkapje te dragen als ze achter het scherm zitten.

Huwelijken

Bij huwelijken geldt het dragen van mondkapjes niet in de trouwzaal. Wel wordt in de overige ruimten op de begane grond van het stadhuis, zoals de entree, hal en foyer, dringend verzocht om een mondkapje te dragen.

Onderwijs

In het voortgezet onderwijs, het voortgezet speciaal onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs moeten leerlingen, studenten, leraren en ander personeel een mondkapje dragen als zij zich door het schoolgebouw bewegen.

Contactberoepen en zorgverleners

Uitzonderingen

Dragen van een mondkapje

Een mondkapje moet de neus en mond volledig bedekken en het moet ontworpen zijn om de verspreiding van virussen tegen te gaan. Medische mondneusmaskers zijn bedoeld voor de zorg; mondkapjes zijn geschikt voor gebruik in winkels, op school, in het OV en bij de kapper. Gebruik daarom bij voorkeur mondkapjes die te koop zijn bij de drogist of de supermarkt. Een spatscherm (faceshield) bedekt de neus en mond niet volledig, en mag daarom niet worden gebruikt als alternatief voor een mondkapje. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een sjaal of bandana.

Instructie dragen van een mondkapje

Meer informatie en veelgestelde vragen over het gebruik van mondkapjes is te vinden op de website van de Rijksoverheid
Terug
vrijdag 4 december 2020 07:50:11 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob