Laatste Nieuws

Corona dichtbij: het werk van boa's in coronatijd

 

U heeft ze vast wel eens in Rijswijk zien rondlopen, de boa’s. Maar wat is een boa eigenlijk precies? 'Boa' is de afkorting voor buitengewoon opsporingsambtenaar. Een boa helpt met het houden van toezicht op de veiligheid, leefbaarheid en lokale orde. Ze controleren of mensen zich aan de regels houden. En dat is best ingewikkeld in deze coronatijd. De regels veranderen regelmatig. Wat gisteren nog was toegestaan, mag vandaag opeens niet meer. En dat is niet altijd voor iedereen even duidelijk. Gelukkig zijn er dan boa’s op straat die u hierover kunnen informeren. Maar wist u dat de boa’s nog veel meer doen?

Corona dichtbij: het werk van boa's in coronatijd

“Toen de coronacrisis uitbrak, wilden wij met een aantal collega’s vanuit een vrijwillige basis graag iets extra’s doen voor onze medemens. Wij zijn toen rond gaan vragen en via Welzijn Rijswijk hoorden we onder andere het verhaal van een oude man die iemand zocht om boodschappen voor hem te doen. Deze man had een zwakke gezondheid waardoor hij zijn huis niet uit mocht. We hebben hem een tijdje vrijwillig ondersteund door twee keer per week boodschappen voor hem te halen. De man was hier erg blij en dankbaar voor. Door onze hulp werd de zorg ook meteen een klein beetje ontlast, vooral voor onze collega’s van Welzijn Rijswijk. Tijdens de eerste lockdown was het opeens veel rustiger op straat. Maar dat betekende niet dat het bij ons rustiger werd, integendeel. We kregen enorm veel meldingen en vragen en die hebben we geprobeerd allemaal zo goed mogelijk te beantwoorden. Helaas werden ook wij geconfronteerd met coronabesmettingen bij een aantal collega’s binnen ons team. Dat was even schrikken. Ruim tien collega’s moesten onmiddellijk in thuisquarantaine en daardoor was ons team plotseling gehalveerd. Gelukkig kregen we hulp van de gemeenten Zoetermeer en Leidschendam-Voorburg. De boa-teams van deze gemeenten wilden in deze bijzondere periode wel een aantal collega's aan ons afstaan zodat wij door de quarantaineperiode heen kwamen en de bezetting op orde bleef. Wij zijn hen hier nog steeds erg dankbaar voor! Het is mooi om te merken dat je in nood op je collega’s kan rekenen. Op straat attenderen wij mensen op de regels en proberen we ze zo goed als mogelijk te informeren. Mensen leggen de regels allemaal op hun eigen manier uit. De regels veranderen ook nog al eens en dan is het erg handig dat wij er zijn om vragen te beantwoorden en mensen te informeren”.

In contact

Wilt u ook iets doen voor een ander? Heeft u behoefte aan een gesprek? Of wilt u juist een ander een hart onder de riem steken? Kijk dan op de website van Welzijn Rijswijk. Zij koppelen inwoners aan elkaar, zodat niemand zich alleen hoeft te voelen. Meer informatie vindt u op: www.welzijn-rijswijk.nl
Terug
vrijdag 4 december 2020 07:42:12 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob