Laatste Nieuws

Bouw Huis van de Stad gaat door

 

De bouw van het Huis van de Stad kan doorgaan. De renovatie van het voormalige stadhuisgebouw aan de Generaal Spoorlaan, het toekomstige Huis van de Stad, liep dit voorjaar vertraging op door de vondst van asbest. De bouwwerkzaamheden lopen daardoor uit met oplopende kosten als gevolg. Over de aanvullende kosten heeft de gemeenteraad dinsdagavond gesproken. De gemeenteraad heeft nu besloten om een extra investeringskrediet beschikbaar te stellen om de realisatie van het Huis van de Stad te kunnen voltooien. 

In maart dit jaar moest de planning van de bouwwerkzaamheden aan het voormalige stadhuis worden aangepast naar aanleiding van de vondst van asbest. Als gevolg van de opgelopen kosten voor de asbestsanering en de vertraging van de bouwwerkzaamheden heeft het college de gemeenteraad gevraagd om een extra investeringskrediet van 6,3 miljoen. Daarbij is doorgerekend wat het effect is van dit bedrag op de businesscase van het project.

Bouw Huis van de Stad gaat door

Verhuizen financieel voordeliger

Stoppen met het project zou betekenen dat de gemeentelijke organisatie op de huidige locatie Hoogvoorde blijft en dat de toekomstige bewoners van het Huis van de Stad, de Bibliotheek, Trias en Welzijn Rijswijk ook op hun oude locaties blijven. Het college heeft de kosten voor doorgaan met het project afgezet tegen de kosten voor stoppen. De conclusie is dat het ook met deze extra kosten nog steeds financieel voordeliger is om terug te verhuizen naar de Generaal Spoorlaan.

Verstandig besluit

Wethouder Björn Lugthart noemt het een verstandig besluit. “Doorgaan met de ontwikkeling van het Huis van de Stad is zowel op inhoud als op financieel gebied vele malen gunstiger dan stoppen met het project. Voor aanvang van het project in 2015 hebben we een business case gemaakt waarbij we hebben gekeken wat financieel het meest voordelig was: blijven in het huidige gebouw Hoogvoorde aan het Bogaardplein of terugverhuizen naar het voormalige stadhuisgebouw aan de Generaal Spoorlaan. Het verschil tussen verhuizen of blijven bedroeg circa 21 miljoen euro in het voordeel van het Huis van de Stad. Dat is circa 350.000 euro op jaarbasis. Ook met deze tegenvaller is het doorzetten van de ontwikkeling van het Huis van de Stad dus nog altijd voordeliger.”

Kloppend hart

Maar veel belangrijker nog is de maatschappelijke toegevoegde waarde van het Huis van de Stad voor de Rijswijkse inwoners, volgens Lugthart. “Veel Rijswijkers hebben er dierbare herinneringen aan. Regelmatig word ik aangesproken door mensen met de vraag wanneer we weer terugkeren naar deze iconische plek. Het Huis van de Stad moet weer het kloppend hart van de stad worden, kortom een stadhuis dat Rijswijk verdient!”

Realisatie Huis van de Stad

Behalve voor het gemeentebestuur was het ook voor de toekomstige bewoners van het Huis van de Stad: de  Bibliotheek, Trias en Welzijn Rijswijk, een spannende periode. Ook voor hen was het onzeker of de plannen voor hun toekomstige huisvesting in het Huis van de Stad door konden gaan. Patty Jacobs, directeur van Trias, is blij dat de kogel door de kerk is en dat de realisatie van het Huis van de Stad nu niet meer op zich laat wachten. “Vanaf morgen bereidt Trias de programmering voor om al ver voor de opening van het Huis van de Stad alle Rijswijkers te verrassen met prachtige presentaties!”

Vervolg

De afgelopen maanden is asbest gesaneerd en waar het kon doorgegaan met de renovatie. De planning is dat de eerste fase van de renovatie in het voorjaar van 2022 is afgerond. Dan is de beneden verdieping voltooid en zullen de Bibliotheek, Trias en Welzijn Rijswijk hun intrek nemen. Er wordt nu voorbereid voor de tweede fase. Dan worden de bovenste verdiepingen gereed gemaakt voor de inhuizing van de gemeentelijke organisatie. Dit zal rond de zomer van 2022 gereed zijn.

 

Fotograaf  Erwin Dijkgraaf
Terug
vrijdag 13 november 2020 06:54:40 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob