Laatste Nieuws

ONDERZOEK: 49% inwoners gemeente Rijswijk kampt met overgewicht

 

Feiten en cijfers: zoveel inwoners in Rijswijk kampen met overgewicht 

49% van de volwassenen in de gemeente Rijswijk heeft een overgewicht. 13% kampt zelfs met ernstig overgewicht (obesitas). Dat blijkt uit onderzoek van Vandaagafvallen.nl dat informatie rondom afvallen in Rijswijk<https://www.vandaagafvallen.nl/rijswijk/> verzamelt en vergelijkt. Hiervoor zijn gegevens van de Gezondheidsmonitor, het CBS en RIVM geraadpleegd. 

Hiermee is het overgewicht percentage in de gemeente Rijswijk in lijn met het landelijk gemiddelde. Landelijk gezien is 48,9% te zwaar, en heeft 13,8% te maken met obesitas.

ONDERZOEK: 49% inwoners gemeente Rijswijk kampt met overgewicht

Overgewicht betekent een BMI van 25 of hoger. Ernstig overgewicht, ook bekend als obesitas, betekent een BMI van 30 of hoger. De BMI wordt berekend op basis van geslacht, lengte en gewicht. Een BMI tussen de 18,5 en 25 betekent een normaal gewicht. 

Sporten en bewegen in de gemeente Rijswijk Dit wil niet zeggen dat de hele gemeente stilzit. 51% voldoet aan de landelijke Beweegrichtlijnen. Dit betekent minimaal 2,5 uur per week matig intensieve inspanning (bijv. fietsen of wandelen), twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten (bijv. traplopen) en niet te veel stilzitten. Hieronder een aantal aanvullende gegevens met betrekking tot sporten en bewegen in de gemeente Rijswijk. 

  *   58% doet aan matig plus zwaar intensieve activiteiten (o.a. wandelen, fietsen, hardlopen, wielrennen, sporten)

  *   79% doet aan bot- plus spierversterkende activiteiten (o.a. traplopen, springen, fietsen en krachttraining)

  *   49% doet wekelijks aan sport

  *   Het percentage fietsgebruik ligt op 34%. Dit betekent dat bij 34% van verplaatsingen met een korte afstand (tot 7,5 km) gebruik gemaakt wordt van de fiets. 

Hoe zit het met de gezondheid in de gemeente?

75% van de inwoners van Rijswijk ervaart de eigen gezondheid als (zeer) goed. Landelijk gezien ligt dit percentage op 75,6%. Het alcohol- en rookgedrag ligt tenslotte redelijk in lijn met de rest van Nederland: 

In Rijswijk wordt door 46% van de bevolking van 19 jaar en ouder volgens de Richtlijn gedronken (drinkt niet of maximaal 1 glas per dag). 9% van de bevolking is een zware drinker. Dat wil zeggen: minstens 1 keer per week 6 glazen voor mannen en 4 glazen voor vrouwen per dag. 6% wordt aangemerkt als overmatige drinker. Je bent een overmatige drinker als je meer dan 14 glazen per week (vrouwen) of 21 glazen per week (mannen) drinkt. 19% van de inwoners in Rijswijk rookt wel eens.

 
Terug
donderdag 12 maart 2020 07:39:54 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob