Laatste Nieuws

Rijswijk 3e bij verkiezing diervriendelijkste gemeente

 

De gemeente Rijswijk is 3e geworden bij de verkiezing van diervriendelijkste gemeente van 2019. Zwolle werd 2e en Amsterdam 1e. Stichting DierenLot organiseert deze verkiezing om zo gemeenten die hun beleid voor dierenwelzijn op orde hebben, positief onder de aandacht te brengen.


In totaal deden 28 gemeenten dit jaar mee aan de verkiezing van meest diervriendelijke gemeente. Gemeente Rijswijk deed voor de eerste keer mee en drong na gedegen onderzoek naar het dierenwelzijnsbeleid door Stichting DierenLot, direct door tot de laatste drie die in aanmerking kwamen voor de titel. De top 3 van genomineerden is tot stand gekomen na een uitgebreide selectieprocedure op basis van 29 criteria die samen met het ministerie van LNV zijn vastgesteld.

Rijswijk 3e bij verkiezing diervriendelijkste gemeente

Er waren lovende woorden voor de gemeente Rijswijk en haar dierenwelzijnsbeleid tijdens de prijsuitreiking op 9 november bij het Landelijk congres Dierenhulpverlening.

Volgens Stichting DierenLot zou dierenwelzijn een belangrijk onderdeel moeten worden van elk gemeentebeleid. Zeker nu de landelijke overheid de verantwoordelijkheid over dier gerelateerde zaken als het chippen van honden en katten, overlast van dieren, opvang van zwerfdieren en omgang met agressieve honden steeds meer naar gemeenten overhevelt. In de gemeente Rijswijk is dat goed geregeld. Naast een ambtenaar die zich specifiek met dierenwelzijn bezighoudt, is dit onderwerp ook bestuurlijk belegd.   

Goede voorbeeld

Wethouder Larissa Bentvelzen heeft dierenwelzijn in haar portefeuille. “In Rijswijk staat dierenwelzijn zowel op de politieke als de maatschappelijke agenda. Wij bevorderen dierenwelzijn actief in de stad, onder andere door zelf het goede voorbeeld te geven. Zo hebben wij een meldpunt dierenwelzijn waar inwoners misstanden kunnen melden en voeren wij ons hondenbeleid uit in samenspraak met inwoners. Maar ook het ganzenbeheer voeren wij zo diervriendelijk mogelijk uit. Daarnaast zetten we in op bewustwording bij inwoners, bijvoorbeeld waar het gaat om het voeden van dieren in openbaar gebied en het chippen van katten. Daarbij werken we nauw samen met dierenwelzijnsorganisaties in en rond Rijswijk. Deze prijs is voor ons een bevestiging dat we op de goede weg zijn met ons dierenwelzijnbeleid.” 
Terug
vrijdag 15 november 2019 06:44:32 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob